torsdag 17 maj 2012

Information från DIF Valberedning

Valberedningen skall enligt stadgarna sex veckor före årsmötet, på föreningens hemsida informera om hur läget i valberedningsarbetet är. Det är den redovisning vi här nedan nu lämnar. Årsmötet kan i och med att valberedningen går ut med informationen denna dag tidigast äga rum den 27 juni. Enligt stadgarna skall kallelse till årsmötet läggas ut på föreningens hemsida senast fyra veckor före årsmötet. 

Vi har i ett sent skede gjort stora förändringar i vårt ursprungliga förslag som var i det närmaste färdigt. Skälet att vi gjort dessa förändringar var att vi kontaktades av ett antal grupperingar som framförde alternativa idéer och förslag. Diskussioner hade enligt den information vi fick pågått flera månader dock utan att någon informerade oss i valberedningen om detta. Syftet sades vara att få tillstånd ett lugnt årsmöte. 

Vi gjorde på den korta tid som stod till buds en så ingående analys vi kunde av de idéer och namnförslag vi fick motta. Vi har ju att följa stadgarna och den instruktion för valberedningens arbete som fasställts av årsmötet. Ett av kraven i stadgarna är att vi skall lägga ut vårt förslag på hemsidan sex veckor före årsmötet, därav tidspressen. Vi bifogar instruktionen och uppmanar alla att ta del både av den och av stadgarna. Vi gjorde bedömningen att är det så många medlemsgrupperingar som står bakom det som framfördes så ska vi från valberedningen göra vårt bästa för att så långt möjligt tillmötesgå detta. 

Innan vi redovisar vårt förslag vill vi informera om att föreningens ordförande Mats Larsson på ett tidigt stadium meddelat valberedningen att han inte står till förfogande för omval. Samma besked har Göran Sällqvist lämnat. Hela styrelsen har visat stor flexibilitet. I princip kan man säga att alla har varit beredda att ställa sina platser till förfogande när det behövts men också varit beredda att medverka till att vi kan uppnå både förnyelse och stabilitet. 

I det förslag som vi nu lägger har vi bett alla som redan är valda och har ett år kvar på sin mandatperiod att fullfölja sina mandatperioder. Det vill säga vi prioriterar att följa det som är den grundläggande intentionen i stadgarna. För att säkerställa stabiliteten anger stadgarna att styrelsen indelas i två valgrupper där ungefär hälften av styrelsen väljs vid årsmötet medan den andra hälften reda är vald vid föregående årsmöte.



Styrelsen skall enligt stadgarna bestå av ordförande samt ytterligare minst 3 och högst 8 övriga ledamöter. Valberedningens förslag till styrelse för nästkommande verksamhetsår är som följer:

Ordförande:
Kaarel Lehiste

Redan valda ledamöter:
Hasse Breitholtz
Niklas Andrae
Ola Josefsson

Nya ledamöter:
Janne Ednertz
Patric Kjellberg
Michele Di Dato
Fredrik Grönberg

Ovanstående förslag kommer att kompletteras med ytterligare en person med idrottskompetens, men i skrivande stund har vi inte hunnit slutföra dessa diskussioner.

På föreningens hemsida kommer under de närmaste veckorna förslagen till nya ledamöter att presenteras närmare.

En intervju i DIFTV med valberedningens förslag till föreningsordförande Kaarel Lehiste ligger redan ute på hemsidan.

Från valberedningen återkommer vi tre veckor före årsmötet i enlighet med vad stadgarna föreskriver. Då fullföljer vi förslaget så att det blir komplett. Då lägger vi förslaget till revisorer och gör indelningen av styrelsen i två valgrupper.

Instruktion för valberedningen i DIF Hockeyförening.

Valberedningens uppgift är att på föreningsmedlemmarnas vägnar förbereda årsmötets val av styrelse och övriga förtroendeuppdrag. 


Valberedningsprocessen med utgångspunkt från 2009 års stadgar kommer i princip att följa nedanstående grundmönster.
Grundmönster för valberedningsarbetet.

Ett huvudsyfte med de nya stadgarna är att skapa öppenhet och förutsägbarhet beträffande de förtroendeval som skall äga rum vid årsmötet.

Föreningens medlemmar kan när som helst under verksamhetsåret kontakta valberedningen med idéer och förslag som kan påverka valberedningsarbetet på kortare eller längre sikt. Valberedningen behandlar alla förslag förtroligt.

Senast sex veckor före årsmötet presenterar valberedningen vilka förutsättningar som gäller för de val som skall ske vid årsmötet. Om det är möjligt lägger valberedningen ett komplett förslag redan på detta stadium.

Tre veckor före årsmötet presenterar valberedningen på föreningens hemsida sitt slutgiltiga förslag.

Det är särskilt viktigt att medlemmar som har förslag som kan påverka det slutgiltiga valberedningsförslaget hör av sig i så god tid som möjlig.

Målsättningen är att det slutgiltiga förslaget enhälligt skall kunna antas av medlemmarna vid årsmötet. Därigenom skickar årsmötet en tydlig förtroendesignal till de personer som väljs till olika förtroendeuppdrag. Vidare skickar årsmötet en tydlig signal om stabilitet och förutsägbara förhållanden till alla intressenter som föreningen är beroende av.

Om en föreningsmedlem vill väcka annat förslag än valberedningens vid årsmötet så går det bra, men om det skall kunna bli föremål för val måste förslaget skriftligen ha inlämnats till valberedningen senast en vecka efter det att valberedningen offentliggjort sitt slutgiltiga förslag eller uttryck på annat sätt senast två veckor före årsmötet. 




Valberedningen uppgift under hela valberedningsprocessen ända fram till och med årsmötet är att söka lösningar som ett enigt årsmöte kan anta. Om detta inte visar sig möjligt åvilar det valberedningen att så snart möjligt, senast på årsmötet, informera om det alternativa förslag till valberedningens som föreligger.

Följande kriterier och utgångspunkter är viktiga i valberedningens arbete:

• I valet mellan olika alternativa förslag skall valberedningen prioritera det man sammantaget bedömer bäst tjänar hela föreningens bästa.

• Avgörande kriterier i valet mellan olika alternativ är att tillförsäkra bästa möjligakompetens, erfarenhet och kontaktnät för styrelsens arbete.

• Vid bedömningen av olika alternativa förslag skall valberedningen beakta vad som kan komma att krävas även på längre sikt än det närmaste verksamhetsåret.

• Valberedningen skall löpande under året följa styrelsens arbete och verksamheten i sin helhet så att man är uppdaterad på aktuella problem och framtidsmöjligheter för att ha en så god grund som möjligt för de självständiga bedömningar som krävs.

DJURGÅRDEN HOCKEY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar