måndag 4 mars 2013

Peter Kalus avstängd 4 matcher..... Bibic 3 för sitt strypgrepp?

Här kommer 3 utslag från deciplinnämden ang tre spelare i Hockeyallsvenskan, Kalus, Bibic och Kapstad. Det intressanta är att straffet för Bibic strypgrepp på domaren är lidrigare än straffet på Kalus tackling.

Hur ska man tolka det? Att handgripligen visa att du vill skada någon graft är inte så farligt. Men om du tacklar någon felaktigt i spelets hetta då ska straffet vara större. Hur tänkte ni här? Det verkar som Leksand även fått 75% avskrivning här me.


BESTRAFFNINGSÄRENDE: Petr Kalus, Djurgården

BESLUT
Efter ett match penalty i en match mellan Djurgårdens IF och Karlskrona HK, HockeyAllsvenskan, den 28 februari 2013, åläggs Petr Kalus,Djurgårdens IF, följande straff för tackling mot huvudet:

1. Avstängning fr.o.m. den 1 mars t.o.m. den 6 mars 2013. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 3 500 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Bestraffningen motsvarar fyra matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan, ett yttrande från Petr Kalus samt har granskat filmsekvenser från händelsen.
Av anmälan framgår att en Karlskrona-spelare för pucken ner mot hörnet och jagas av en Djurgårdsspelare. Rakt framifrån kommer Petr Kalus och i tacklingsögonblicket sätter han upp sin högra arm/hand som träffar Karlskrona-spelaren i ansiktet. Karlskrona-spelaren faller till marken och utgår från matchen med en befarad hjärnskakning.
Petr Kalus har vidgått att han agerat på det sätt domaren har beskrivit med den enda invändningen att han håller armarna längs sidorna under tacklingen och sätter upp dem först efter det att tacklingen utdelats. Petr Kalus har inte haft något uppsåt att skada motspelaren.
Av filmsekvenserna framgår enligt Disciplinnämndens bedömning att Peter Kalus utdelar en tackling mot huvudet mot en motspelare och att han i tacklingsögonblicket har kraften riktad mot huvudet och lyfter med skridskorna från isen. Mot bakgrund av dessa omständigheter och den stora risk för skador som tacklingar av denna typ medför, finner nämnden att Petr Kalus ska ådömas fyra matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen), varav en match omvandlas till böter.

***

BESTRAFFNINGSÄRENDE: Kevin Kapstad, Leksand

BESLUT
Efter en match mellan Bofors IK Karlskoga och Leksands IF, HockeyAllsvenskan, den 28 februari 2013, åläggs Kevin KapstadLeksands IF, följande straff för skallning:
Avstängning fr.o.m. den 4 mars t.o.m. den 14 mars 2013. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Bestraffningen motsvarar en matchs avstängning.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan, vilken skett i efterhand, ett yttrande från Kevin Kapstad samt har granskat filmsekvenser från händelsen.
Av anmälan framgår att domaren efter matchen har uppmärksammats på att det skett en skallning under matchen och att han vid granskning av videosekvenserna från matchen har konstaterat att Kevin Kapstad har skallat en motspelare. Skallningen har utdelats efter ett gruff och mot en spelare som tappat hjälmen.
Kevin Kapstad har i huvudsak anfört att han inte har skallat motspelaren utan att han endast knuffat motspelaren baklänges med vänster arm. Han har vidare anfört att linjemannen skulle ha sett om han skallat motspelaren samt att hans visir skulle ha orsakat skador på motspelaren om det träffat denne.
Av filmsekvenserna framgår enligt disciplinnämndens bedömning att Kevin Kapstad gör en skallningsrörelse mot en motspelare utan hjälm. Skallningar leder regelmässigt till avstängning. Mot bakgrund av att det i det aktuella fallet endast är fråga om en markering mot motspelaren kan påföljden för förseelsen stanna vid en matchs avstängning.

***

BESTRAFFNINGSÄRENDE: Alen Bibic, Leksand

BESLUT
Efter en match mellan Bofors IK Karlskoga och Leksands IF, HockeyAllsvenskan, den
28 februari 2013, åläggs Alen BibicLeksands IF, följande straff för olämpligt uppförande mot domare:
1. Avstängning fr.o.m. den 4 mars t.o.m. den 16 mars 2013. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 2 500 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Bestraffningen motsvarar tre matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan och linjemannens anmälan, vilka skett i efterhand, ett yttrande från Alen Bibic samt har granskat filmsekvenser från händelsen.
Av anmälningarna framgår att linjemannen ska sära på Alen Bibic och en motspelare och när linjemannen försöker transportera Alen Bibic till utvisningsbåset, trycker denne upp handen mot linjemannens bröst/halsområde. 
Alen Bibic har i huvudsak anfört att han har fokus på motspelaren och att han av misstag kommer åt linjemannens hals. Han tar bort greppet direkt.
Av utredningen framgår att Alen Bibic, under det att han transporteras mot utvisningsbåset, tar mot linjemannens hals. Även om Alen Bibic endast försöker ta sig fram till motspelaren och därför inte har avsikt att träffa domaren, har Alen Bibic ett ansvar att inte vidröra linjemannen. Agerandet ska leda till en avstängning, som mot bakgrund av att det är fråga om ett mycket kort vidrörande, kan stanna vid tre matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar