söndag 29 september 2013

Hockeytränare är färskvara

6 omgångar av SHL är avklarade. Nykomlingarna Leksand och Örebro har imponerat och ligger på en femte plats respektive nionde plats. men i botten ser det annorlunda ut, något vi inte är vana att se och det är många som höjer på ögonbrynen. Allra längs ner, så långt ner i botten man kan komma ligger stor klubben HV71. Klubben som varit med och slagits om SM bucklan i decennier, nu är dom sist.

Redan i dagstidningarna så pratas det om när lagets tränare Ulf Dahlén ska få dojan. Är han den första att få lämna sin post. Det brukar vara en handfull tränare som får göra det varje säsong, frågan är som sagt vem som blir först. Som vanligt när det pratas om att kicka tränare så har självklart Uffe fullt förtroende från ledningen i laget, så allt är som vanligt. Så bakom allt skitsnack så är det bara en tidsfrågan om när Uffe är klubblös.

Jag har inte svårt att förstå varför HV71 är där dom är. Det är alltid svårare att bevara en toppplacering än att jaga en. Dom som jagar har jagat bra och nu har man gått om. HV71 har gjort ett klassiskt fel. Man har bara tittat på sig själv och inte lämnat sin box för att se vad som händer utanför den. Det vanligaste felet man gör inom företag, idrottsföreningar och även relationer. Idrott och tränare är färskvara och det krävs ett aktivt arbete hela tiden för att bevara det färskt. Att byta ut en tränare eller förnya ett spelsystem samt förändra en spelartrupp betyder inte att något är fel utan att man är i processen att uppdatera, man vill vara fräsch på marknaden, man vill vara ett vinnarteam. Att vinna betyder att man måste förändra, man måste resa seglen där vinden är och det har inte HV71 gjort.

Nu är jag inte orolig för HV71, dom har kunskapen och resurserna för att uppdatera sig, att byta utt Uld Dahlèn betyder inte att laget misslyckats utan att man nu bytt position från att försvar till att jaga och det är gott om tid att jaga på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar