torsdag 4 april 2013

Stokholmshockeyn behöver hjälp, Börja i rätt enda.


Samtidigt som dom unga talangerna flyttar från våra storklubbar i Stockholm så går Djurgården och AIK öppet ut till politikerna i Stockholm Stad och vädjar om hjälp. Hjälp för att minska kostnaderna så att hockeyn i Huvudstaden överlever.

Men detta är i mitt tycke en kortsiktigt lösning. Att försöka lösa problemet på toppnivå räddar bara Storklubbarna. Vad jag menar är att man måste börja på nivå 1. Man måste börja tänka om i Stockholmhockeyn och det redan när våra barn tar steget in i hockeyskolan. Att spela hockey i en storklubb i Stockholm idag kostar oss föräldar ca 25000 kr/år, då har jag räknat in allt som årsavgift, månadsavgift,Cupavgifter, utrustning m.m.Till detta som tillkommer dessutom tiden. Den tid vi föräldrar lägger ner och tar ledigt sam slutar tidigare för att skjutsa våra barn till och från träningar och matcher. Börja ni haja? Inte? Ok då fortsätter jag.

Problemt blir bilden av sporten "hockey" för föräldrarna. Det är dyrt och den tar en massa tid. Jag har två söner. Den älsta är 17 år, han la av och spela hockey när han var 14 år. Min andra son är 14 och bara älskar hockey, det är hans liv. Han har stått på is sen han var fyra och han har inge planer på att sluta. Men har hans resa varit enkel? Nej, Men han har varit lycklig lottad han har haft en pappa som varit ungdomstränare i Hockey i 10 år samt är en stor hockey nörd, för mig har det inte funnits några dyra kostnader eller tid som inte funnits. Men för många andra är det ett stort problem och det är för bredden man måste göra det billigare och lättare att spela hockey. Det gynnar även toppen i sporten. Vi måste utgå från att alla ska tycka det är kul att spela hockey, alla som vill förstås, och man ska tycka att det är kul länge!

Inom vissa kommuner så kan det finnas 3-4 olika hockey klubbar där inget lag har lag i alla årgångar. Problem? Ja!  Istället för att göra sporten atraktiv för alla så läggs energin på att jaga folk mellan klubbarna vilket gör att många ungdomar slås ut, dom slutar, för det inte finns plats eller tillräckligt med barn för att kunna spela hockey i den egna kommunen, för oftast är det toppen klubbarna vill åt.Man måste söka sig till andra kommuner för att barnen ska kunna spela hockey på den nivån som passar dom. Här har vi problem för föräldarna. Hur löser vi att köra banrnen till andra kommuner för att spela hockey när träningen börjar 15.30, du jobbar till 17.00 och du måste hem först för att hämta barn och utrustning. Tufft? svar Ja.

Men det finns kommuner som börjat tänka om, som värnar om att få en bra kultur inom ungdoms idrotten. Jag fick för någon vecka sen höras om att Haninge kommun i södra Stockholm ska sattsa på ungdomsidrotten, mycket bra. I Haninge har det funnits 3 hockeyklubbar. Haninge HC, Vendelsö och Västerhaninge. Inget av dessa lag har lag i alla årgångar. Alla dessa lag haltar, alla dessa lag slåss om intresset av samma ungdomar i kommunen. Nu har kommunen bestämt och jobbat fram en plan på att det ska bara finnas en hockey klubb i Haninge med namnet Haninge Ankers. Allt är beslutat och noga genomarbetat. Dessutom blir det en stor klubb med upp mot 750 medlemmar, vilket i sin tur får med sig många fördelar.

Med så många medlemmar är det lättare att hålla ner medlems avgifterna på en rimlig nivå. Det blir många barn i varje årskull vilket gör att kostnaderna i laget kan slås ut på fler spelare vilket också håller ner kostnaderna. Klubben blir också mer aktraktiv för sponsorer och i Haninges fall hörde jag att man hade gjort klart med ett stort hockeymärke som kommer generera i att alla aktiva hockeyspelare i klubben får hjälm och byxor från Klubben, smart? ja mycket, hur mycket merförsäljning tror ni inte detta hockeymärke får på dessa 750 medlemmar. Bra där. Här får också varje medlem möjligheten att spela hockey på den nivån man är. Detta gynnar utveklingen av duktiga spelare. Att kunna ta vara på både bredd och topp kräver breda trupper och det får man här. För den som tillhör bredden en säsong kan vara toppen en annan, med det är inget problem för här är dom kvar i kommunen och laget.

Detta innebär enkelhet för dessa ungdomars föräldrar. Enkelhet i att ha hockey nära där man bor. Vilket gör att det är lättare att få barnen till och från träningar samt matcher då föräldrarna i laget kan hjälpas åt att transporterar då man nästan bor granne med varandra. Närheten att kunna åka hem imellan och kunna göra något annat som måste fixas hemma med andra barn i familjen. Samt den största lättanden för oss föräldrar, det blir billigare. Blir det lätt och billigt för oss föräldrar så är det fler ungdomar som kan vara aktiva. Dessutom ska kommunen sattsa på att bygga nya ishallar. Vill bara säga, bra där Haninge kommun.

Men hur gynnar det här storklubbarna? Jo det blir ett bredare intresse för hockeyn. Mer publik på matcherna mer hockeyföräldrar som sitter på possitioner i företag som kan tänkas att gå in som sponsorer för man har hockeyn som röd tråd. Den stora massan har lättare att trycka på politiker och kommuner. Samt att Stockholm får fram fler egna talanger som stannar i vår huvudstad samt skapar intresse för yngre spelare att börja spela hockey.Så börja i rätt enda och rädda Stockholmshockeyn

2 kommentarer:

  1. Helt rätt Tomas!

    Hockey är dyrt och tidskrävande. Alla som har eller har haft hockeyungdomar vet att man som förälder måste ha ett (stort) intresse kring sporten för att det ska funka rent ekonomiskt och tidsmässigt.

    Just när det gäller Stockholm måste man gå ihop. Skapa gemensamma förutsättningar, se förbi klubbfärger etc. Skapa ytor, lokaler och på det sättet en plattform för ungdomarna att vidareutvecklas på och inom.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra Tomas! Även om kostmaden kanske är i lverkant så är den ändock för hög .
    Det stora problemet är attcförbundetbintevinser detta utan kör vidare med sitt system som betyder tidig selecteringvoch utslagning.
    Jagvhoppas Haninges goda tanke slår väl ut så att Nacka kommun kan göra något liknande

    SvaraRadera